top of page

חבלה בשיניים

הנחיות לטיפול בשיניים לאחר חבלה

יש להבדיל בין חבלות בשיניים חלביות וחבלות בשיניים קבועות.
רוב החבלות בשיני חלב מתרחשות בגיל 2-3 שנים, כאשר הילד מתחיל ללכת אך עדיין אין לו יכולת קואורדינציה מלאה. לעומת זאת הסיבות השכיחות לחבלה במשנן הקבוע הן נפילות, תאונות דרכים, אלימות וספורט.

חבלה בשיני חלב
חשוב לדעת שיש אפשרות של התפתחות זיהום במוך השן שנחבלה שעלול לפגוע בנבט של השן הקבועה המתפתחת. לכן חשוב לעקוב אחרי שינויים בצבע של השן, רגישות למגע או כל כאב אחר או נפיחות של החניכיים. הסיכון לפגיעה בנבט השן הקבועה גדול יותר בילד שהשן הקבועה עדיין לא סיימה את הסתיידותה.
לאחר חבלה למשנן הקבוע יש לעקוב אחרי חיות המוך ובריאות העצם מסביב לשן. לאחר טיפול מיידי בשן שנחבלה, יש להמשיך לעקוב אחר השן שנחבלה הן מבחינה קלינית והן מבחינה רנטגנית להבטיח את בריאות השן. גם כאשר השן לא נשברה אבל קיבלה מכה מחייב המשך מעקב!
לאחר שבר בכותרת השן יש לשחזר את השן מבחינה אסתטית כמה שיותר מהר ולאפשר תפקוד רגיל של השן. יש תמיד לשקול הדבקה של שבר הכותרת לשן.

במקרה של חבלה קשה מאוד עם יציאת השן מהמכתשית מה עושים?
זה תלוי עם זאת שן חלב או שן קבועה

אם זאת שן חלב?
בודקים שהשן נמצאת והילד לא בלע אותה אבל לא מחזירים את השן החלב לפה!!

אם זאת שן קבועה?

1.   לחפש את השן

2.   לשטוף מעט במי ברז כדי  להוריד לכלוך גדול.

3.   לא לגרד או לשפשף את השן ולא לנקות בסבון או חומר ניקוי אחר!

4.   להחזיק את השן בכותרת ולהחזיר לפה למקום ממנו השן יצאה.

5.  לתת לילד לנשוך בקלות על חתיכת בד  (מטפחת, גזה) כדי שהשן לא תצא ממקומה.

6.  לפנות מיד לרופא שיניים.

אם לא מסוגלים להחזיר את השן מיד, יש לשים את השן בכוס עם חלב ולפנות מיד לרופא שיניים להחזיר את השן. חשוב לדעת שהחזרת השן למקום אחרי 30 דקות או יותר מקטין את הסיכוי הישרדות של השן.

גם אם מגיעים לחדר מיון חשוב להדגיש בקבלה שיש לכם את השן וכל דקה שעוברת עד שמחזירים את השן מקטין את הסיכוי של הישרדות השן.

Dental x-ray
bottom of page